jueves, 18 de abril de 2013

Partitura Doraemon


Efecto Pasillo y Hora de aventuras - No Importa Que Llueva ( Finn y la p...

http://www.youtube.com/watch?v=2yZEUqylh60

IMPORTÀNCIA DE L'EDUCACIÓ MUSICAL A L'ENSENYAMENT


IMPORTÀNCIA DE L'EDUCACIÓ MUSICAL A L'ENSENYAMENT:

El treball musical a l'edat primerenca ha estat objecte d'estudi des de les diferents disciplines que el comprometen, com la pedagogia, la psicologia i la música en si mateixa. L'ésser humà, en les seues diferents etapes de formació i creixement, pot potenciar moltes habilitats que enforteixen altres àrees de desenvolupament.

La musicoteràpia és per al xiquet un factor de formació i d'equilibri del sistema nerviós, ja que qualsevol moviment adaptat a un ritme és el resultat d'un complex conjunt d'activitats coordinades. A més, en estudis de molts investigadors com J. P. Despins, es reflecteix com el treball de la música proporciona un desenvolupament de tots dos hemisferis cerebrals, per la qual cosa s'aconsella la integració de la música en l'educació bàsica de l'infant. Aquest desenvolupament aconsegueix un augment de les capacitats cerebrals de la següent manera:

-Hemisferi esq.: regeix la percepció rítmica, control motor, mecanismes d'execució musical, el cant, aspectes tècnics musicals, lògica i raonament, captació del denotatiu, percepció lineal.

- Hemisferi Dret: regeix la percepció i execució musical, creativitat artística i fantasia, captació de l'entonació cantada, percepció visual i auditiva, percepció melòdica i del timbre, expressió musical, apreciació musical.

No hem d'oblidar que la música és un art, una ciència i una tècnica, pel que la seva pràctica i execució ens afavoreix un desenvolupament nerviós molt complet en comprendre aquestes tres facetes tan diferents i complexes. El desenvolupament de les possibilitats dels nostres circuits neuromusculars permet no només conrear el sistema nerviós, sinó també els plànols cognitiu, afectiu i psicomotor, especialment en iniciar de manera primerenca en els nens el contacte, vivència i aprenentatge de la música.

Una bona orientació en el procés ensenyament-aprenentatge de la música en els xiquets contribueix a obtenir els següents beneficis: augment i millora de la capacitat d'escolta, capacitat de concentració, capacitat d'abstracció, capacitat d'expressió i del llenguatge, millora de l'autoestima , criteri, responsabilitat, socialització, actitud creativa, motricitat, disciplina i respecte.

La música té també un valor ètic-social en facilitar el domini d'un mateix, la sensibilitat i el bon gust que pel mimetisme es projecta a la societat. Per això, és important en els xiquets/tes la pràctica de la música en grup, la qual adquireix un gran valor educador en incidir en la socialització, acostant a persones entre si, tant executant com escoltant. Afavoreix en el xiquet el respecte pels altres, flexibilitat i capacitat d'adaptació al grup pel bé del conjunt.

Igualment, influeix en la seva autoestima afectiva permetent actuar més segur sobre si mateix, ser més alegre, independent, acceptar desafiaments, reconèixer el seu valor personal i ser més tolerant davant les seves limitacions i frustracions.

Pel que fa a l'autoestima social, el treball musical enforteix el sentit del treball cooperatiu, el respecte de si mateix i dels altres, la tolerància amb els errors d'altres, la solidaritat i estar més obert a la crítica. La seva autoestima acadèmica és reforçada notablement, ja que, en realitzar una activitat com la música, el xiquet se sent privilegiat amb les seues capacitats, aprofita més les seves potencialitats, és més perseverant, s'esforça i té expectatives positives per al seu futur.

Amb tot això, es pot arribar a la conclusió que la música en els xiquets/tes té una gran importància en la formació integral i globalitzadora de la seua persona i igualment representa una ajuda en el millor rendiment de la resta de matèries o assignatures de l'escolar aportant maduresa per aprenentatges futurs.

Podeu consultar el blog de l'aula de música:

                                                                                                                       Mª